شاید برایتان پیش آمده باشد فردی را ببینید که در موقعیت اجتماعی/مالی/تحصیلی خوبی قرار دارد ولی مدام به طریقی وانمود میکند یا باور دارند که گویی هیچ رشدی نداشته است و در جهت تحقیر پیشرفت های خود برمیآید! انگار موفقیتهایشان را تصادفی میپندازند که از روی شانس و یا کمک دیگران محقق شده است و خودشان نقش برجسته ای نداشته اند. این پدیده بیشتر در زنان مورد بررسی قرارگرفته است و مطالعات نشان داده اند که در طی چندین سال گذشته چنین کاهش عزت نفس در زنان توانمند و نخبه ای با وضوح بیشتری قابل مشاهده است ، اما علت چیست؟ چرا با وجود توانمندی و شایستگی های بسیار ، برخی بانوان احساس بی کفایتی و سردرگمی دارند؟ کمبود عزت نفس در میان زنان نخبه میتواند ناشی از ترکیبی از عوامل فردی، اجتماعی و فرهنگی باشد. در حالی که این زنان اغلب به موفقیتهای چشمگیری دست مییابند، ممکن است درونیترین احساساتشان با تردید و عدم اطمینان همراه باشد.
باتوجه به اینکه بخشی از ایرانیانی که به خارج کشور مهاجرت میکنند، جزو زنان موفقی محسوب میشوند که در حداقل یکی از آزمونها یا مراحل درسی، اعم از آزمون سراسری (کنکور)، المپیادهای علمی، رشته ها و دانشگاه های معتبر داخل و خارج موفقیت به دست آورده اند و یا تجربه کاری موفقی را در خارج به دست آورده اند؛ این یادداشت به بررسی دقیقتر این موضوع میپردازد.
در زیر به برخی از علل و پیامدهای این مشکل اشاره میکنیم :
کمبود عزت نفس در زنان موفق چه پیامدهایی دارید؟ به نظر میرسد همان پیامدهایی که برای همه ما در هنگام کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس رخ میدهد، برای این دسته از زنان نیز رخ خواهد داد اما با ضریب بیشتر:
اگر شما خود را جزئی از زنان موفقی میدانید که دچار چنین مشکلی شده است و به توانمندی ها و موفقیتهای خود باور ندارد؛ میتوانید راهکارهای زیر را برای افزایش عزت نفس خود امتحان کنید:
کتاب “راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در زنان” به قلم “لزلی ثریوت هرهولد”، یکی از منابع خوبی است که ابزارهای مهم برای افزایش خودباوری و دستیابی به توانایی های حقیقی خود را به شما ارائه میدهد.
2. حمایت اجتماعی. ایجاد شبکههای حمایتی برای خود از زنان همفکر و یا مربیان میتواند به تقویت احساس ارزشمندی شما کمک کند.
3. تمرین قدردانی از خود. زنان باید یاد بگیرند که موفقیتهای خود را جشن بگیرند و به جای تمرکز بر اشتباهات، روی دستاوردهایشان تمرکز کنند.
4. فرهنگ سازی در مواجهه با کلیشهها. آموزش و فرهنگسازی در جامعه میتواند به کاهش فشارهای اجتماعی و کلیشههای جنسیتی کمک کند.
5. استفاده از کمک حرفهای. مراجعه به مشاور یا روانشناس برای مدیریت استرس و افزایش عزت نفس میتواند بسیار مفید باشد.
اگر به دنبال مشاوری حاذق جهت تسهیل مسیر زندگی خود هستید و یا با مشکلاتی همانند کمبود اعتماد به نفس و یا کاهش عزت نفس خود مواجه هستید؛ میتوانید از اساتید و مشاوران تیم حرفهای پرشین تراپیست مشورت بگیرید.